Світ недоотримав як мінімум 20 млн тонн зерна через російський саботаж зернової угоди - Кубраков

Пропускна спроможність коридору — менше 20% від можливої

Росія продовжує саботувати інспекцію суден, які в рамках “Зернової ініціативи” мають заходити та виходити з українських портів. Крім того, наразі пропускна спроможність коридору — менше 20% від можливої. Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. 


“Це призводить до значних втрат не тільки з боку України: світ недоотримав як мінімум 20 млн тонн аграрної продукції через російський саботаж зернової угоди”, — наголосив Кубраков.


Ба більше, міністр зауважив, що подібних логістичних викликів світ не знав принаймні останнє сторіччя, адже українці стикаються, з одного боку, з випадками блокування експорту в ЄС суходолом, а з іншого — з постійними штучними обмеженнями росіянами зернової ініціативи. Чиновник підкреслив, що для української економіки потрібно відкриття морських портів України для всіх видів товарів.


“Це доволі проста формула — наша економіка експортоорієнтована, працююча економіка — це можливість держави платити заробітну плату захисникам, забезпечені, екіпіровані захисники — шлях до перемоги. Рф чудово розуміє зв’язаність цих речей, тому атакує мирні міста та підприємства”, — зазначив урядовець.

Раніше “Коментарі” повідомляли, що порти Великої Одеси завантажені лише на 20-30%. Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук. Він також зазначив, що на даний момент в Чорноморській ініціативі беруть участь тільки морські порти Одещини. Втім, протокольно було закріплено розширення шляхом додавання до угоди Миколаївського порту, але Росія не виконує це рішення.

“Коментарі” писали, що станом на 19 червня в напрямку порту Ізмаїл на Одещині рухається 1964 вагони із зерновими вантажами. За період з 15 по 19 червня черга збільшилась на 177 вагонів або +9,9%.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися