В ООН розчаровані виключенням порту Південний із Чорноморської зернової ініціативи

ООН закликає подовжити "зерновий коридор"

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш розчарований уповільненням темпів інспекцій у рамках Чорноморської зернової ініціативи та виключенням із неї порту Південний. За його словами, це призвело до скорочення руху суден, що заходять у морські порти України й це потрібно негайно змінити. 

Про це повідомляють на сайті ООН.

Експорт продовольства морським гуманітарним коридором значно скоротився. Падіння фіксують з пікової позначки 4,2 млн метричних тонн у жовтні 2022 року до 1,3 млн метричних тонн у травні 2023 року. Це є найнижчим показником з моменту початку реалізації Ініціативи минулого року.

Генеральний секретар закликає сторони прискорити операції та зробити все можливе для забезпечення продовження дії цієї життєво важливої ​​угоди, яка має бути продовжена 17 липня, – йдеться у заяві.

Термін дії останніх домовленостей стосовно Чорноморської зернової ініціативи минає 17 липня. Антоніу Гутерреш закликав сторони прискорити операції та зробити все можливе, щоб продовжити дію "цієї життєво важливої угоди" на тлі зниження постачань основних харчових продуктів на світові ринки.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що для Кремля потрібна дипломатична підтримка африканських країн. Росія може поставляти зерно до Африки  в рамках "зернової угоди" чи напряму. 





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися