Важливо

Зеленський у Вашингтоні підписав важливу угоду для зміцнення безпеки в Чорноморському регіоні

Україна отримає Patriot від Румунії

У Вашингтоні відбулося підписання Угоди про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Румунією. Підписи під документом поставили Президент України Володимир Зеленський та Президент Румунії Клаус Йоханніс. Про це повідомили на офіційному сайті президента України.

Цей документ передбачає передачу Румунією системи Patriot Україні, а також підтримку у транзиті необхідної техніки через румунську територію.

Угода передбачає конкретні заходи для зміцнення безпеки в Чорноморському регіоні. Серед них – допомога у розмінуванні Чорного моря та підтримка через інструменти ЄС і НАТО.

Крім того, офіційний Бухарест сприятиме діяльності навчального центру F-16, готуючи українських пілотів і підтримуючи коаліцію військово-повітряних сил. Румунія також активно підтримуватиме оборонну промисловість України.

Документ охоплює питання розвідки, контррозвідки, кібербезпеки, інформаційної безпеки, гуманітарного розмінування, санкцій та відновлення України. В угоді також зафіксовано механізм екстреного реагування у разі нової агресії або значної ескалації з боку Росії.

Ця угода стала результатом виконання Спільної декларації G7 від 12 липня 2023 року. Україна підписала вже 23 двосторонні безпекові угоди з країнами, серед яких Великобританія, Німеччина, Франція, Данія, Канада, Італія, Нідерланди, Фінляндія, Латвія, Іспанія, Бельгія, Португалія, Швеція, Ісландія, Норвегія, Японія, США, ЄС, Естонія, Литва, Польща, Люксембург і тепер Румунія.

Нагадаємо, Румунія, Болгарія та Туреччина ухвалили меморандум щодо розмінування Чорного моря. Країни-члени НАТО спільними зусиллями почнуть роботи вже найближчим часом. Про це повідомили в у Міністерстві оборони Болгарії. Представники цих країн домовилися про створення оперативої структури MCM Black Sea, яка буде займатися питанням розмінування, в першу чергу - захистом від мін, що дрейфують. 


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися