Три країни підписали угоду про розмінування Чорного моря

Румунія, Болгарія і Туреччина створили групу з мінної протидії у Чорному морі

Сьогодні, 11 січня, Румунія, Болгарія та Туреччина ухвалили меморандум щодо розмінування Чорного моря. Країни-члени НАТО спільними зусиллями почнуть роботи вже найближчим часом. Про це повідомили в у Міністерстві оборони Болгарії.

Представники цих країн домовилися про створення оперативої структури MCM Black Sea, яка буде займатися питанням розмінування, в першу чергу - захистом від мін, що дрейфують. 

“Згідно з підписаним Меморандумом, двічі на рік збиратиметься комітет у складі командувачів Військово-Морських Сил трьох країн в рамках організаційної структури. Цей комітет одностайно ухвалюватиме рішення щодо діяльності цільової групи та, коли виникнуть відповідні умови, визначення та прийняття країн, які братимуть участь після закінчення війни”, - йдеться в повідомленні. 

Нагадаємо, що розмінування акваторії Чорного моря наразі здійснюється підводними дронами. Однак, для повного розмінування в Україні поки що недостатньо спроможностей. Про це розповів речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук.

Крім того, компанія “Нібулон” планує будувати 5-6 суден для розмінування на рік для потреб ДСНС. Про це генеральний директор компанії Андрій Вадатурський розповів під час зустрічі з німецькими дипломатами. Вони прибули до підприємства задля обговорення впливу війни на роботу та забезпечення розвитку експортного потенціалу Дунайських портів.

“Коментарі” писали, що робота нового українського зернового коридору вийшла на довоєнні потужності. Так, з портів Одеської області вийшли вже 500 суден, експортувати вдалося понад 10 млн тонн вантажів. Про це повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону.

Джерело: https://www.mod.bg/bg/


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися