В України недостатньо спроможності, щоб повністю розмінувати Чорне море

Україна наразі не може повністю розмінувати Чорне море

Розмінування акваторії Чорного моря наразі здійснюється підводними дронами. Однак, для повного розмінування в Україні поки що недостатньо спроможностей. Про це розповів речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук.

“Наші сусіди по Чорному морю — країни-члени НАТО — цю проблему також намагаються вирішити у своїх територіальних водах і у своїй виключній морській економічній зоні. Саме тому вони зараз постійно працюють над створенням чергової коаліції з розмінування", — зазначив Плетенчук. 

За його словами, Україна, своєю чергою, так само проводить розмінування “наскільки це можливо”. Проблема в нестачі потужностей, щоб провести повномасштабну операцію. 

“Ми все одно опікуємося цією проблемою і періодично тими можливостями і потужностями, які у нас є, цю роботу проводимо, здебільшого підводними дронами”, — зазначив він. 

Головна проблема в тому, що окупанти продовжують мінувати море з повітряного простору.

“Як тільки проблема з присутністю російської авіації в акваторії Чорного моря буде вирішена можна сказати, що проблема з мінуванням дистанційним теж фактично буде вирішена”, — зауважив речник ВМС ЗСУ.

“Коментарі” писали, що робота нового українського зернового коридору вийшла на довоєнні потужності. Так, з портів Одеської області вийшли вже 500 суден, експортувати вдалося понад 10 млн тонн вантажів. Про це повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону.

Нагадаємо також, що після виходу Росії з “Зернової ініціативи” у липні 2023 року, російські окупанти цілеспрямовано завдають ударів по українським портам. Зокрема, Росія ошкодила чи зруйнувала 69,7 тисяч м² складських приміщень із зерном, атакувала 34 адміністративні будівлі та 62 тисячі тон зернових вантажів. Про це повідомили у Центрі стратегічних комунікацій ЗС України.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися