666 день війни: в Одеській області депутати продовжують порушувати мовний закон

Серед порушників мер, голова районної ради та депутати різних рівнів

Депутати Одеської області знову опинилися під увагою Уповноваженого із захисту державної мови через застосування недержавної мови в роботі органів місцевого самоврядування. Протягом 2023 року Уповноважений вже виявив та задокументував 6 випадків порушень. Про це повідомляє Омбудсмен.

Серед порушників – голова Білгород-Дністровської районної ради, депутати різних рівнів, міський голова Болграда. Вони порушували мовний закон, використовуючи недержавну мову під час роботи рад та комісій.

В умовах воєнного стану депутати Одещини продовжують порушувати норми мовного Закону. Попри ефективну обласну мовну програму, Одеська міська рада ігнорує права громадян України та не створює кращих умов для утвердження та популяризації державної мови. Курси, розмовні клуби, книгарні, підтримка обдарованої молоді та вчителів, боротьба з дезінформацією та протидія ворожим наративам, а також контроль за дотриманням мовного закону є, на жаль, не всюди. Коли ж відбудеться деколонізація інформаційного простору, а депутати нарешті заговорять українською?, – зауважив Тарас Кремінь.

Зазначимо, з 16 липня 2022 року в Україні набули чинності зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Вони дозволяють Уповноваженому накладати штрафи на посадових осіб, які порушують мовний Закон. Розмір штрафу може сягати від 3400 до 11900 гривень, залежно від кількості випадків порушень та їхнього повторення протягом року.

Представники органів місцевого самоврядування (депутати, голови місцевих рад) - публічні особи. Вони мають бути прикладом неухильності дотримання законодавства. Ми й надалі будемо ретельно контролювати дотримання мовного закону посадовцями і, за наявності фактів, фіксувати порушення, накладаючи відповідні санкції, – зазначила представниця Уповноваженого із захисту державної мови на півдні України Ярослава Вітко-Присяжнюк.

Крім того, Уповноважений фіксує проблему із недостатньою кількістю мовних програм в області. За його словами, 19 локацій для надання безоплатних мовних курсів виявляється недостатньою для області, і йому не вистачає подібних ініціатив у самій Одесі.

Нагадаємо, в Одеському регіоні знову спалахнув мовний скандал. Інцидент стався в Чорноморську. Там жінка відмовилась обслуговувати клієнтку державною мовою, адже в їх місті “всі говорять російською”. Відео скандалу потрапило в соціальні мережі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Володимир

21 грудня 2023, 13:22

На думку шпрехенфюрера та його стукачів російською в Україні можна розмовляти тільки на кухні і в окопі.

ОООО

21 грудня 2023, 13:13

Анна а до чого 666 день війни до мовного закону. Ви писаки уже зовсім пришибонені. Нема слів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися