Дефіцит палива: в Одесі бензин буде, але за європейськими цінами

В Україні скасували держрегулювання цін на бензин та дизпаливо

Після зустрічі з операторами паливного ринку міністр економіки Юлія Свириденко погодилася скасувати держрегулювання цін на бензин та дизпаливо.

Чиновниця пояснила, що скасування цінових обмежень дозволить бізнесу закуповувати паливо самостійно та швидко наситити ринок.

"Ми з боку держави припинимо цінове регулювання, щоб оператори ринку могли наситити ринок необхідним ресурсом. Щоб вони могли весь доступний ресурс на європейському чи навіть не європейському ринку транспортувати в Україну" , - повідомила Свириденко.

В уряді очікують, що граничні ціни на дизпаливо будуть не вищими за 58 грн, на бензин - не вищими за 52 грн.

Втім, Свириденко попередила, що якщо оператори завищуватимуть ціни, на них чекають перевірки та санкції. За її словами, рішення уряду має сприяти тому, щоб із кожним тижнем ринок насичувався пальним, а черги зменшувалися.

Наразі Україна повністю залежить від постачання нафтопродуктів з ЄС. Якщо орієнтуватися на офіційний курс валют, то польський бензин коштує 47 гривень, а литовський – 56.

Зазначимо, що зростання цін на пальне може призвести до збільшення витрат на транспортування товарів.

ПАМ'ЯТКА

Дефіцит пального на АЗС в Україні виник наприкінці квітня. Наприкінці березня російські військові почали завдавати ракетних ударів по базах паливно-мастильних матеріалів. Були знищені або пошкоджені нафтобази та нафтосховища на Львівщині, Волині, Рівненщині, Полтавщині, Дніпропетровщині та Одещині. Також внаслідок російських авіаобстрілів було знищено інфраструктуру Кременчуцького НПЗ – найбільшого підприємства з виробництва нафтопродуктів в Україні, що забезпечує понад третину всього українського ринку палива.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися