На Одещині виріс рівень дитячого травматизму: у чому причина

У 2022 році від дитячого травматизму загинуло 35 дітей

У 2022 році рівень дитячого травматизму на Одещині виріс на 10%. Якщо у 2020 та 2021 році медики зафіксували по 16 тисяч таких випадків, то у 2022 році – вже 17 тисяч.

Про це розповіла Оксана Рокунець-Сорочан,  начальник медичного управління Департаменту охорони здоровʼя Одеської ОВА.

В томи числі, рівень травматизму виріс через війну. У довоєнні часи найчастішими були вуличні травми (47%), побутові (35%) та спортивні, то зараз на перше місце вийшли саме побутові травми, на другому місці — вуличні, і потім – спортивні.

Через воєнний стан діти змушені навчатися дистанційно, вони перебувають сам на сам, сидять у гаджетах, не спілкуються з іншими дітьми. Діти втрачають обережність через те, що ізольовані перебувають у приміщеннях, – зазначила посадовиця.

Раніше, коли діти ходили у школи та дитячі садочки, вони могли отримати знання з профілактики дитячого травматизму, знання з правил дорожнього руху, а зараз через ізольованість набуття цих знань обмежено.

У 2022 році від дитячого травматизму загинуло 35 дітей, а з 1 січня по 24 травня 2023 таких випадків вже 10.

Лікарі звернули увагу, що у літній період батьки особливо мають бути обережними з сезонним травматизмом – перш за все, це травматизм на воді падіння з вікон.

Діти спираються на москітні сітки, які їх не витримують, і при паданні з висоти швидка, коли приїжджає за викликом, не може нічим допомогти. Переважна більшість таких випадків закінчуються летально, – зазначила Стасья Комадінко, лікар з медицини невідкладних станів Одеського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що в Одесі 11-місячна дитина ледве не захлинулась у ванній. На щастя її врятувала сусідка-медик.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися