Стало відомо, скільки з початку війни РФ викрала в Україні тонн зерна

Підсанкційні країни стали покупцями цього збіжжя

Росія викрала в Україні близько 4 млн тонн зерна з початку повномасштабної війни. Всі факти крадіжки документує Міністерство закордонних справ України, де знають прізвища всіх команд суден, які перевозять крадене зерно.

Про це повідомляє президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачьов. 

Підсанкційні країни стали покупцями цього збіжжя, але навіть вони обережно ставляться до українського зерна, яке було викрадено. Зокрема, Лівія відмовилася його придбати, повідомив Горбачьов, і додав, що торгувати краденим товаром Росії стає все складніше.

За краденим зерном судна заходять як злочинці — вночі: відключають GPS-трекери, проходять як невидимки, вантажаться, а потім йдуть у невідомому напрямку. Однак програма MarineTraffic дає змогу відстежити, куди ці судна прямують, скільки і що перевозять. Усі факти Україна фіксує, — повідомив президент УЗА.

Експерт заявив, що Росія не лише краде українське зерно, але й використовує механізм блокування України як великого експортера, щоб зміцнити свої позиції на ринку найбільшого імпортера пшениці, Єгипту. Росія наростила поставки до цієї країни, використовуючи тактику ритмічних поставок, які є важливими для покупців зерна, щоб завантажити їх млини та задовольнити попит на борошно для випічки хліба.

Цей підхід дозволяє Росії вважатися як надійний постачальник, надаючи кращі умови для клієнтів, у порівнянні з Україною, яка стикається з проблемами та простоями у час воєнного конфлікту.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що РФ продовжує блокувати роботу "зернового коридору". Росіяни не пропускають 28 кораблів до порту "Південний" в Одеській області, що є порушенням зобов'язань російської сторони в рамках Чорноморської зернової ініціативи.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися