США відреагували на блокування Росією "зернової угоди"

Відвантаження агропродукції минулого тижня були критично низькими

РФ продовжує блокувати роботу "зернового коридору". Росіяни не пропускають 28 кораблів до порту "Південний" в Одеській області, що є порушенням зобов'язань російської сторони в рамках Чорноморської зернової ініціативи.

Про це повідомила посол США в Україні Бріджит Брінк.

Після неодноразових погроз вийти з Чорноморської зернової ініціативи тепер Росія відмовляється дозволити жодному з 28 кораблів вхід до порту "Південний", одного з трьох портів, визначених угодою для експорту продовольства. Це явне порушення її зобов'язань. Росія повинна припинити перешкоджати діяльності цієї життєво необхідної ініціативи, - написала Брінк у твіттері.

За 6 днів, починаючи з моменту погодження повернення роботи "зернового коридору", ситуація з експортом агропродукції через морські порти Одеської області залишається нестабільною. Інспекцію на вхід успішно пройшли лише 11 суден — це дуже низький показник, особливо у порівнянні з великою чергою суден, які чекають на вхід. Крім того, відвантаження агропродукції минулого тижня були критично низькими.

Про зернову угоду

22 липня 2022 року у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про розблокування портів та вивезення українського зерна. Таку ж угоду підписала Росія. Підписана ініціатива про створення морських коридорів для безпечного вивезення українського зерна, перервала блокаду українських портів, що тривала п'ять місяців після початку російської агресії. Інакше це могло обернутися катастрофою для найбідніших країн світу через брак зернової продукції та різкого зростання цін на неї. 

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що за період минулого тижня було експортовано трішки більше ніж сто тис тонн агропродуктів.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися