В України є "план Б" щодо продовження експорту, якщо зернова угода провалиться

Країна-агресор заблокувала вивезення зерна з порту "Південний"

Україна буде готова продовжувати експорт зерна через Чорне море в рамках "плану Б" без підтримки Росії, якщо Москва розірве поточну угоду з експорту зерна і вона розвалиться.

Про це в інтерв'ю Reuters заявив міністр аграрної політики України Микола Сольський.

Сольський заявив Reuters, що Росія вже заблокувала використання головного чорноморського порту України Південний, попри угоду, і дозволяє лише одному судну на день доставляти українське продовольство до певних країн. Росія заявила, що пропустить більше суден, якщо всі сторони зернової угоди погодяться розблокувати транзит російського аміаку по трубопроводу через територію України до Південного на експорт.

"Останні дії, які там відбуваються вчора, позавчора, сьогодні, це більше говорить про те, що насправді лише юридично виглядає так, що цей коридор працює, а насправді там нічого особливого не відбувається", – сказав Сольський.

Він додав, що український уряд уже сформував спеціальний фонд у розмірі 547 мільйонів доларів для страховки суховантажів, що прямуватимуть у порти Великої Одеси за можливою новою угодою.

Також він додав, що судновласники можуть розраховувати на "достатню силу" українських Військово-морських сил і протиповітряної оборони в цьому районі Чорного моря.

Ми будемо готові до "плану Б", який залежить від нас, залежить від ООН. Я не думаю, що ми залишимося осторонь, якщо так буде продовжуватися в найближчому майбутньому… "План Б" виключає четверту сторону (росію) в цих відносинах, — заявив міністр.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що у червні Спільний координаційний центр не здійснив жодної інспекції суден в рамках Зернової угоди, через саботаж з боку представників РФ. З 1 червня до порту Чорноморська прибули три судна, до портів Одеси та Південного — жодного.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися