Загроза для Одеси: підрив Каховської ГЕС загрожує живим організмам Чорного моря

Можливе тривале цвітіння води в морі

Сьогодні вночі окупанти здійснили черговий терористичний акт підірвавши Каховську ГЕС на річці Дніпро. Окрім всього, це може мати серйозні наслідки для екологічного стану північно-західної частини Чорного моря, включаючи Одесу.


Про це повідомляє Одеський рибоохоронний патруль.


Стік Дніпра і Південного Бугу через Дніпро-Бузький лиман впливає на екологічну ситуацію біля північного узбережжя Чорного моря, у так званому Дніпро-Бузькому пригирловому районі, куди входить, зокрема, й Одеса, — зазначив проректор із наукової роботи Одеського державного екологічного університету, океанолог доктор географічних наук Юрій Тучковенко.


Експерт попереджає, що раптовий викид води з Каховського водосховища має негативні наслідки для водних організмів у Чорному морі, зокрема сприяє розмноженню синьо-зелених водоростей. Великі концентрації цих водоростей виділяють токсини, що небезпечні для інших водних організмів. Одеситам добре відоме явище цвітіння, яке зустрічається раз у кілька років. Якщо спалах розмноження синьо-зелених водоростей станеться, це серйозно загрожує іншим гідробіонтам.


Може розвинутися гіпоксія в найпродуктивніших прибережних районах моря. І ланцюгова реакція, коли гниття на дні одних гідробіонтів відбирає кисень і провокує подальшу загибель організмів. Цвітіння триватиме тиждень або трохи більше, а ось на відновлення середовища піде більше часу — скільки, поки сказати важко, — додав проректор.


Нагадаємо, “Коментарі” писали, що в соцмережах почали ширитися відео біля пляжу “Відрада” про плями та характерний запах від нафтопродуктів в морі. На місце прибули екологи та взяли проби води.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися