Актуально

Наслідки підриву Каховської ГЕС: стан води в Одеській області

В морі зафіксовано перевищення норми заліза у воді в п’ять разів

Після підриву та руйнування дамби й машинних відділень Каховської гідроелектростанції 6 червня 2023 року, на Одещині був встановлений постійний контроль за якістю питної та морської води. Ця трагедія спричинила серйозну загрозу для довкілля та здоров'я громадян.

Про це повідомляє пресслужба Одеської міської ради.

Станом на 12 червня 2023 року, результати контролю показали наступне: за інформацією ДУ "Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України", збудник холери та холероподібних вібріонів не було виявлено в пробах морської води, зібраних 10 червня з точок в Одесі.

Однак, за інформацією Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу, були виявлені проблеми з якістю морської води. Проби, зібрані на пляжі "Ланжерон", показали перевищення заліза в 4,8 раза та нижчу солоність ніж норма у 2,7 раза. На 16-й станції В. Фонтану були зафіксовані перевищення завислих речовин в 1,8 раза, заліза в 5,2 раза та нижчу солоність ніж норма у 2,9 раза.

Філія "Інфоксводоканал" підтвердила, що питна вода відповідає вимогам гігієни та відповідає ДСанПіН 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною".

Разом з тим міська рада нагадує громадянам, що продовжує діяти наказ Одеської ОВА від 16.07.2022 № 16, який обмежує пересування на окремих територіях Одеської області. Перебування на узбережжі Чорного моря, зокрема в межах пляжних зон, є забороненим та несе значні ризики для громадян.

Нагадаємо, що внаслідок повені, спричиненої підривом та руйнуванням дамби Каховської гідроелектростанції в Херсонській області, жахлива подія сталася на пляжі "Золотий берег". Тут було виявлено труп самця крапчатого оленя, який потрапив на морське узбережжя.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися