Стан солоності Чорного моря поблизу Одеси — в шість разів нижче норми

Очікується погіршення екологічної ситуації в Чорному морі

Через підрив дамби Каховської ГЕС на екосистему півдня України та зокрема акваторію Чорного моря звалилось велике навантаження. Пік цього спостерігався з 9 по 11 червня.


Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповів начальник відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екоінспекції Південно-Західного округу, Микола Слізовський.


7 червня почали відбирати проби, і рівень перевищення шкідливими речовинами, нафтопродуктами, залізом, азотом амонійним перевищував в 10-15 разів. Також ми спостерігали значне опріснення води. Станом на 9 червня рівень солоності води узбережжя був 2,5 проміле при нормі 12-14. Це надалі негативно вплине на біоресурси, — зазначив фахівець.


Солоність води Чорного моря на Миколаївському узбережжі залишається на нормальному рівні - 4,5 проміле, і перевищення норм шкідливими речовинами не було виявлено. Також, аналіз проб води показав наявність сальмонели та кишкової інфекції, але холеру не було виявлено.


Я закликаю не купувати рибу, мідії та рапани. Це наражати себе на небезпеку, тому що може бути ланцюгова реакція, з якої буде важко впоратися. За останні два дні у воді вже виявлено три трупи тварин, — зазначив директор департаменту екології та природних ресурсів Одеської ОВА, Павло Буланович.


Він попередив, що в майбутньому можна очікувати цвітіння водоростей та погіршення кормової бази, що може призвести до зменшення різноманіття біоресурсів у Чорному морі. 


Також Буланович додав, що вже вжито заходів, для обмеження доступу до Куяльницького лиману та закриття шлюзів до Тилігульського лиману, щоб уникнути подальшого поширення забрудненої води. Такі заходи призводять до стабілізації стану води в цих районах, подібно до стану до вибуху на Каховській ГЕС.


Наразі фахівці перевіряють ринки Одеської області, але поки що не зафіксовано торгівлю рибою з Чорного моря.

Нагадаємо, що після підриву та руйнування дамби й машинних відділень Каховської гідроелектростанції 6 червня 2023 року, на Одещині був встановлений постійний контроль за якістю питної та морської води. Ця трагедія спричинила серйозну загрозу для довкілля та здоров'я громадян.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися