В Одесі діти стали частіше хворіти на кишкові інфекції

Вміст кишкової палички в морській воді перевищує норму до 14 разів

Захворюваність на гострі кишкові інфекції в Одесі перебуває в межах сезонних коливань. Проте за останній тиждень спостерігалася тенденція до зростання захворюваності на 11%, порівняно з попереднім тижнем. Понад половину від захворівших складають діти, переважно раннього віку — до чотирьох років.

Про це повідомляє пресслужба Одеської міської ради. 

Згідно з факторним аналізом, більшість випадків захворювань пов’язані із вживанням немитих овочів і фруктів, готових домашніх страв з порушенням технології приготування і зберігання, молочних і м’ясних продуктів, придбаних на стихійних ринках.

Наразі на лікуванні перебувають 37 пацієнтів з гострими кишковими інфекціями, з них сім дітей. Щодня госпіталізують 5-10 хворих на кишкові інфекції, ситуація залишається відносно спокійною.

Усім пацієнтам з гострими кишковими інфекціями при надходженні до лікарні проводиться обстеження на холери та збудники кишкових інфекцій, жодного позитивного результату на холеру не зареєстровано, - йдеться в повідомленні. 

Зазначимо, що з проб морської води в Одесі, Чорноморську та Білгород-Дністровському районі було виділено холеропобідний вібріон НАГ — він не є збудником холери, але може викликати кишкові інфекції. Холерний вібріон у жодній пробі не виділено.

Так, вміст кишкової палочки в морській воді перевищує норму до 14 разів, що свідчить про фекальне забруднення. Також у морській воді виявлено високий вміст яєць гельмінтів людини та тварин. Крім цього, на пляжах “Аркадія” та 10-а станція В. Фонтану із проб морської води виділено патогенну мікрофлору, зокрема сальмонелу. 

Також для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно суворо дотримуватися правил санітарії та гігієни, зокрема:

- пити лише кип’ячену або бутильовану воду;

- ретельно мити руки з милом, особливо після санвузла, після приходу з вулиці, перед приготуванням їжі, перед доглядом за маленькими дітьми;

- ретельно мити фрукти та овочі кип’яченою водою;

- купувати продукти тільки в офіційних місцях продажу, де вони проходять перевірку;

- готувати їжу, особливо для дітей, перед кожним прийомом їжі, не зберігати готову їжу тривалий термін;

- дотримуватися термінів зберігання продуктів, при будь-якому сумніві в їх якості відмовитися від їх вживання;

- не купувати рибу та морепродукти на стихійних ринках.

 Нагадаємо, "Коментарі" писали, що в Київському районі міста перевірили якість повітря. За даними Муніципального центру екологічної, пересувна лабораторія провела  вимірювання якості безпеки повітря по оксиду вуглецю, озону, аміаку, та ін. 





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися