В Одесі діти стали частіше хворіти на кишкові інфекції

Вміст кишкової палички в морській воді перевищує норму до 14 разів

Захворюваність на гострі кишкові інфекції в Одесі перебуває в межах сезонних коливань. Проте за останній тиждень спостерігалася тенденція до зростання захворюваності на 11%, порівняно з попереднім тижнем. Понад половину від захворівших складають діти, переважно раннього віку — до чотирьох років.

Про це повідомляє пресслужба Одеської міської ради. 

Згідно з факторним аналізом, більшість випадків захворювань пов’язані із вживанням немитих овочів і фруктів, готових домашніх страв з порушенням технології приготування і зберігання, молочних і м’ясних продуктів, придбаних на стихійних ринках.

Наразі на лікуванні перебувають 37 пацієнтів з гострими кишковими інфекціями, з них сім дітей. Щодня госпіталізують 5-10 хворих на кишкові інфекції, ситуація залишається відносно спокійною.

Усім пацієнтам з гострими кишковими інфекціями при надходженні до лікарні проводиться обстеження на холери та збудники кишкових інфекцій, жодного позитивного результату на холеру не зареєстровано, - йдеться в повідомленні. 

Зазначимо, що з проб морської води в Одесі, Чорноморську та Білгород-Дністровському районі було виділено холеропобідний вібріон НАГ — він не є збудником холери, але може викликати кишкові інфекції. Холерний вібріон у жодній пробі не виділено.

Так, вміст кишкової палочки в морській воді перевищує норму до 14 разів, що свідчить про фекальне забруднення. Також у морській воді виявлено високий вміст яєць гельмінтів людини та тварин. Крім цього, на пляжах “Аркадія” та 10-а станція В. Фонтану із проб морської води виділено патогенну мікрофлору, зокрема сальмонелу. 

Також для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно суворо дотримуватися правил санітарії та гігієни, зокрема:

- пити лише кип’ячену або бутильовану воду;

- ретельно мити руки з милом, особливо після санвузла, після приходу з вулиці, перед приготуванням їжі, перед доглядом за маленькими дітьми;

- ретельно мити фрукти та овочі кип’яченою водою;

- купувати продукти тільки в офіційних місцях продажу, де вони проходять перевірку;

- готувати їжу, особливо для дітей, перед кожним прийомом їжі, не зберігати готову їжу тривалий термін;

- дотримуватися термінів зберігання продуктів, при будь-якому сумніві в їх якості відмовитися від їх вживання;

- не купувати рибу та морепродукти на стихійних ринках.

 Нагадаємо, "Коментарі" писали, що в Київському районі міста перевірили якість повітря. За даними Муніципального центру екологічної, пересувна лабораторія провела  вимірювання якості безпеки повітря по оксиду вуглецю, озону, аміаку, та ін. 




Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися