Мінкульт назвав руйнування старовинного особняка в Одесі злочином проти культурної спадщини

Власник розпочав на обʼєкті так звані "протиаварійні роботи", але пам'ятка архітектури повністю знищена

Мінкульт назвав руйнування особняка Гавсевича в Одесі злочином проти культурної спадщини. Органами прокуратури зареєстровано в ЄРДР кримінальне провадження щодо умисного руйнування пам’ятки.

Про це йдеться на сайті МКІП.

Памʼятка культурної спадщини місцевого значення, споруджена у 1903 році, знаходиться на території центрального історичного ареалу та в межах буферної зони історичного центру Одеси, визначених номінаційним досьє.

Юридичною особою-власником будівлі не виконувався охоронний договір, укладений у 2018 році з Департаментом культури Одеської ОВА. Власником  довгий час не вживалися заходи з належного утримання пам’ятки та проведення її ремонту, у зв’язку з чим Одеською міською радою в межах повноважень у березні 2021 року були застосовані фінансові санкції до власника, - йдеться в повідомленні. 

Власник ще у 2021 році розробив науково-проектну документацію, погодив її та отримав дозвіл на проведення протиаварійних робіт на пам’ятці. Вже цього року сталося руйнування частини конструкцій зазначеної будівлі, після чого власник відкоригував науково-проектну документацію.

Але минулого тижня власник розпочав на обʼєкті так звані "протиаварійні роботи", які не відповідають нормам. Фактично це — знищення памʼятки.

Станом на зараз власнику надійшло розпорядження Департаменту культури Одеської ОВА терміново припинити будь-які роботи на об’єкті та надати пояснення щодо проведення робіт.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що Кабінет Міністрів України прийняв рішення про розподіл майже 5,3 мільярда гривень субвенцій між громадами 10 областей. Про це повідомляє Мінінфраструктури.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися