Мікробне забруднення водойм Чорного моря: результати досліджень

З 1,6 тисячі проб води 540 з них не відповідають гігієнічним вимогам

Підрив Каховської ГЕС російськими терористами спричинив екологічну катастрофу на всьому півдні України.Відзначається постійне та значне мікробне забруднення поверхневих водойм, пов'язаних з Чорним морем, річками Дніпро, Інгул, Інгулець, Південний Буг та лиманами.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

За результатами досліджень 1 604 зразків, 540 з них не відповідають гігієнічним стандартам. Зафіксовані порушення санітарно-хімічних, мікробіологічних та токсикологічних показників. Серед небезпечних забруднень виявлені сальмонели, яйця та личинки гельмінтів, кишкова паличка та ротавірус. Також виявлено холероподібні вібріони.

На відміну від холерних холероподібні вібріони не є збудниками холери, проте можуть викликати харчові токсикоінфекції, як розлади кишкового тракту з легкою або середньою формою тяжкості, — йдеться в повідомленні.

Основними шляхами передачі інфекції можуть бути забруднена вода відкритих водойм, а також риба, креветки, молюски та інші водні організми.

Нагадаємо, що внаслідок повені, спричиненої підривом та руйнуванням дамби Каховської гідроелектростанції в Херсонській області, жахлива подія сталася на пляжі "Золотий берег". Тут було виявлено труп самця крапчатого оленя, який потрапив на морське узбережжя. 

“Коментарі” писали, що значне збільшення мінної небезпеки на узбережжях було зафіксовано внаслідок підриву Каховської ГЕС окупантами. Лише в Одеському та Миколаївському регіонах прибилося до берега 9 мін.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися