В Одесі реставрували унікальні дубові двері

Роботи над дверима тривали понад пів року

В Одесі реставрували унікальні дубові двері зразка кінця XIX століття, що прикрашають солідний будинок Фельдмана на розі вулиць Катерининської та Буніна. Процес реставрації був досить складним, адже з часом двері зазнали значних ушкоджень від впливу довкілля та людського фактора.

Про це повідомляють організатори проєкту "Тисячі дверей Одеси".

Реставраторам довелося проявити максимум акуратності та професіоналізму, щоб зберегти і відновити первозданний вигляд твору мистецтва, - йдеться в повідомленні.

Реставраційні роботи над дверима тривали більше пів року і складалися з кількох етапів. Початок робіт передбачав акуратний демонтаж дверей, після чого експерти ретельно досліджували виріб, щоб виявити всі пошкодження та визначити оптимальну стратегію реставрації. Далі було розпочато відновлювальні роботи, які включали усунення пошкоджень, очищення від забруднень та шарів часу, відновлення втрачених елементів та підготовку дверей до нанесення захисного покриття. Після нанесення лазурі та датської олії на двері, вони були змонтовані та покриті поліроллю.

Результати реставрації дубових дверей будинку Фельдмана вражають своєю красою і точністю. Завдяки старанності та майстерності реставраторів, вдалося зберегти всі оригінальні елементи і деталі дизайну, виявити і відтворити втрачені, передати атмосферу історії та культурну спадщину епохи, - додали фахівці. 

Нині двері постали  у всій своїй красі, ставши своєрідним символом поваги до історичної спадщини і творчого духу архітекторів минулих століть.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що до благоустрою Катерининської площі та Військового узвозу та може приєднатися кожен охочий одесит. Урбаністи з Urban Buro, які розробляють проєкт реконструкції, звернулися до містян з ідеєю дати свої пропозиції та зауваження, щоб консолідувати загальну думку всіх мешканців міста та викласти його на проєкті благоустрою.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися