Екологія Одеської та Миколаївської області: величезні збитки через війну

Найбільшої шкоди екології Одещині завдав ракетний удар по Сергіївці

Через регулярні ракетні обстріли та повномасштабну російську агресію суттєво страждає екологія Одеської та Миколаївської області. Найбільше постраждали водні ресурси з втратами, що становлять 39 млрд гривень, а також землі й ґрунти (25 млрд гривень) та атмосферне повітря (27 млрд гривень).

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповів в.о. начальника Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу Владислав Хрущ.

Найбільшої шкоди нанесла атака дронів 16 жовтня 2022 року, коли у Миколаївській області були пошкоджені місткості з рослинною олією і стався речовини в акваторію Чорного моря та Бузький лиман. Концентрація жирів у морів в деяких місцях перевищувала норму в 15 разів. Шкода водним ресурсам становила 39 млрд гривень, – зазначив експерт.

Найбільшої шкоди екології Одещини завдала ракетна атака багатоповерхової будівлі в Сергіївці та бази відпочинку "Годжі". 

Основну шкоду на суму близько 12 млрд гривень понесли земля та ґрунти, атмосферному повітрю – менш ніж 1 мільйон гривень, — заступник директора департаменту екології та природних ресурсів Одеської ОДА.

Загалом оцінки збитків можуть бути різними. Тому що, на початку війни діяли старі методики розрахунків та не всі пошкоджені об’єкти були обчислені за новою методикою.

Коли Росія вразила нафтобази “Ексімнафтопродукт” та “Одеснафтопродукт”, тоді ми обчислювали збитки екології ще за довоєнними методиками — тоді ми працювали одразу після надзвичайної події. А зараз тільки після дозволу співробітників ДСНС. Якби  ми працювали на цих об’єктах за довоєнними методиками, розмір збитків становив би мільярди гривень.,  – розповідає експерт.

Нагадаємо, що державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища провели обстеження території Одеської області куди влучила російська ракета. За результатами встановлено факт засмічення земельної ділянки залишками ракети та іншими відходами.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися