В Одесі виділили 7 мільйонів на програму "Здоров’я": куди підуть ці кошти

В Одесі діє міська програма, яка забезпечує безоплатну вакцинацію дітей проти вірусу папіломи людини (ВПЛ)

26 червня 2024 року на сесії Одеської міської ради депутати схвалили збільшення фінансування програми "Здоров'я" на 7 млн грн. Ці кошти дозволять провести щеплення другою дозою вакцини проти ВПЛ дітям, які вже отримали першу дозу. Крім того, понад 850 дітей зможуть отримати першу дозу вакцини. Про це повідомляє Одеська міська рада. 

Для вакцинації використовується квадривалентна вакцина Гардасил, яка ефективно захищає від чотирьох найбільш поширених типів ВПЛ, що викликають рак шийки матки та інші захворювання репродуктивної системи у жінок і чоловіків. Оскільки вірус папіломи людини передається статевим шляхом, найкращий час для вакцинації – вік 9–14 років, до початку статевого життя.

Щеплення від ВПЛ є рекомендованим, але не входить до Національного календаря вакцинації в Україні, тому вакцину від ВПЛ не закуповують за кошти державного бюджету.

Ініціатива з вакцинації дітей від ВПЛ за кошти міського бюджету стартувала в Одесі минулого року. На сьогодні лише два міста в Україні, Одеса та Київ, безоплатно вакцинують дітей проти ВПЛ.

Безоплатну вакцинацію проти ВПЛ проводять у всіх дитячих міських поліклініках Одеси. Для отримання додаткової інформації батьки можуть звернутися до педіатра, з яким укладено декларацію.

Нагадаємо, за даними Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, за минулий тиждень 83 одесити захворіли на гострі кишкові інфекції. З них 42,2% становлять діти до 17 років, а 57,8% — дорослі. Епідеміологи зазначають, що рівень захворюваності відповідає сезонним показникам.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися