Ремонт аварійної Хаджибейської дамби на Одещині здорожчав вдвічі: скільки мільйонів витратять

Відремонтувати дамбу планували ще у 2021 році

В Одесі планують провести капітальний ремонт та стабілізувати стан аварійних ділянок дамби Хаджибейського лиману. 

Про це стало відомо з відповідного тендеру на сайті державних закупівель Prozorro.

Перший тендер на ремонт Хаджибейської дамби виграла фірма "Ростдорстрой" ще у 2021 році. На це муніципальне управління капбудівництва тоді виділило 26,7 мільйона гривень, але спроба так й не реалізувалася. В листопаді 2022 року договір розірвали.Вже згідно з тендером, у 2023 році на це планують витратити 62, 4 мільйони гривень. Тож з 2021 року ціна на ці роботи зросла на понад вдвічі.

У новому тендері джерелом фінансування вказаний місцевий бюджет, однак фактично дамба наразі не перебуває ні на балансі міста, ні на балансі області. В окружному суді триває розгляд позову Суворовської прокуратури про взяття дамби на баланс міста. Наступне засідання там заплановане на 25 квітня.

Важливість ремонту 

Ремонт дамби на Хаджибейському лимані є критично важливим, оскільки може статися прорив, який загрожує затопленням Одеси на площі 23 км кв. Конкретно, будуть затоплені Пересип, залізнична гілка та більше півсотні підприємств. У 2000-х роках дамбу підсилювали будівельним сміттям, а 2003 року її визнали аварійною. Стан дамби особливо погіршився після негоди у лютому 2020 року та зливи влітку 2021 року. У останньому випадку ситуація могла призвести до трагедії, оскільки рівень води піднявся до критичної позначки.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що Українське Дунайське пароплавство повертає унікальний плавкран, який п’ять років тому віддали приватній одеській компанії. Знайти на Дунаї аналогічну за параметрами техніку досить складно.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися