Гинуть від війни: на узбережжі заповідника в Одеській області виявили 38 мертвих дельфінів

Екологічна прокуратура в Одеській області розслідує масову загибель дельфінів за статтею про екоцид

Масова загибель дельфінів у Чорному морі є одним з найпоказовіших з довгого списку російських злочинів проти довкілля України. З початку війни виявили 38 тіл загиблих дельфінів на 6-кілометровій ділянці берега. У довоєнному 2021 за цілий рік на 45-кілометровому узбережжі нацпарку було виявлено всього 3 мертвих дельфінів. 

Про це повідомив керівник науково-дослідного відділу національного парку "Тузлівські лимани" Іван Русєв.

Дельфіни у Чорному морі часто підриваються на мінах та страждають через використання потужних сонарів російським флотом. Наразі складно достеменно оцінити кількість дельфінів, що загинули внаслідок російської агресії.

Проте спеціалізована екологічна прокуратура в Одеській області розслідує масову загибель дельфінів за статтею про екоцид. У прокурорів вже є дані про маршрути та командний склад російських військових кораблів, які спричинили трагедію. 

Масова загибель китоподібних може порушити всю екосистему Чорного моря. За оцінками науковця Інституту морської біології НАН України Михайла Сона, близько 30-40% території Чорноморського біосферного заповідника забруднені уламками ракет і снарядів, затонулих кораблів, витоками пального та іншими токсичними матеріалами.

Україна добиватиметься компенсації від росії за вчиненні воєнні злочини проти довкілля і збирає доказову базу для міжнародних судів. Загибель дельфінів є одним з найбільш показових злочинів проти української природи, проте список завданої шкоди дуже довгий і включає понад 2 тисячі випадків забруднення повітря, води та ґрунту, - йдеться в повідомленні. 

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що після скандального відео, де блогери з Києва танцюють разом з морськими котиками в номері готелю Одеського дельфінарію, поліція відкрила кримінальне провадження.  Відео одразу привернуло увагу зоозахисників та активістів які вважають цей факт знущанням з диких тварин. 





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися