Одеська та британська бібліотеки стали побратимами: церемонія підписання

Побратимство бібліотек України та Великої Британії є безпрецедентною подією

Центральна бібліотека Ліверпуля та Одеська наукова бібліотека імені Михайла Грушевського стали побратимами. Церемонія підписання документів про побратимство відбулася у Ліверпулі за участю Короля Великої Британії Чарльза III та Королеви-консорта Каміли, а також за допомогою відеозв’язку з Києва долучилася дружина Президента України Олена Зеленська та Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.


Про це повідомляє пресслужба Одеської ОВА.


Що таке побратимство бібліотек

Побратимство бібліотек — це угода між двома бібліотеками з різних країн, що прагнуть підтримувати культурний обмін та поглиблювати взаємодію між собою. Така угода підтримує обмін інформацією, працівниками бібліотек і навіть студентами, сприяє розвитку культури та освіти.

Від початку війни ми втратили понад 300 бібліотек. Бібліотеки в Україні, як і люди, в небезпеці щодня. Але водночас вони стали й чимось більшим: в особливо складні зимові дні, коли внаслідок обстрілів не було світла й тепла, саме бібліотеки ставали справжніми гуманітарними й волонтерськими хабами, місцем, де можна було бути разом і відчувати тепло в широкому сенсі цього слова. Ми захищаємо нашу культуру, а вона підтримує нас, — зазначила перша леді України Олена Зеленська.

Історія Одеської наукової бібліотеки

Одеська наукова бібліотека імені Михайла Грушевського — це одна з найбільших та найстаріших книгозбірень півдня України. Бібліотека була заснована в 1875 році, коли при Одеському товаристві взаємної допомоги прикажчиків-євреїв створили бібліотеку. Фонд бібліотеки налічує понад 1,5 млн примірників, з яких 50 тис. - видання іноземними мовами, 30 тис. - рідкісні й цінні видання VIII-XIX ст.

Україна нині бореться саме за те, щоб ніде у світі бібліотеки не руйнувалися, книжки не горіли, люди не гинули. Щоб війни залишилися тільки в історичних працях, а кожна людина у світі могла спокійно читати й розвиватися, без загрози нападу й необхідності боротися за виживання, – додала Олена Зеленська.


Нагадаємо, цьогорічний конкурс Євробачення проведуть в Ліверпулі, оскільки повномасштабне вторгнення в Україну не дозволило країні-переможниці прийняти конкурс у 2023 році. Тогорічний учасник Великобританії Сем Райдер посів друге місце після українського Kalush Orchestra.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися