За минулий рік на Одещині стали більше повідомляти про порушення мовного законодавства

Українці почали дедалі різкіше та ретельніше реагувати на порушення мовного закону

За 2022 рік із Одеської області до Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 192 звернення. Це на 18 відсотків більше, ніж у 2021-му.

Такі дані оприлюднила представниця Уповноваженого з захисту державної мови в Одеській області Ярослава Вітко-Присяжнюк.

Повідомлення стосувалися порушення відсутності українськомовної версії веб-сайтів, мови сфери обслуговування, вивісок, освіти, охорони здоров’я, культури, органів місцевого самоврядування тощо. Крім того було проведено 28 заходів державного контролю за застосуванням державної мови, що стосувалися суб’єктів господарювання, діяльність яких здійснювалася в Одеській області.

Безперечно, минулий рік можна назвати переломним у поширенні українського слова, і для Одещини зокрема. Я завжди наголошувала на тому, що наше місто й регіон загалом був ключовим для рф і саме тому сюди й були кинуті потужні сили в інформаційній, гібридній війні, - наголосила Ярослава.
За її словами, після повномасштабного вторгнення російських військ 24 лютого 2022 року значно зросла національна самосвідомість українців. Ключову роль у цьому "загостренні" й своєрідній сепарації від ідей "руського міра" зіграла мова. Української стало більше як у суспільному просторі, так і в приватному житті наших співгромадян. Водночас українці почали дедалі різкіше та ретельніше реагувати на порушення мовного закону.

Водночас із цим, найбільша кількість показів вистав недержавною мовою відбувалася в Одеській (48,6% вистав) та Харківській (43,9%) областях. Репертуар КУ "Одеський академічний театр музичної комедії ім. М.Водяного" на 72,6% також складався з вистав недержавною мовою. Дещо менше таких вистав мав КЗ "Одеський академічний обласний театр ляльок" – 59,3%. Проте вона висловила сподівання, що надалі ці показники виправляться.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що одинадцять алей в одеському парку Перемоги отримали нові назви. Вони присвячені українським захисникам - підрозділам Збройних сил України і не тільки.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися