На Одещину прилетіли червонокнижні птахи, які подолали понад 6 тисяч кілометрів

Сиворакша - рідкісний птах фауни України

У нацпарку "Тузлівські лимани", що на Одещині, помітили червонокнижних сиворакш, що прилетіли з Африки. Птахи подолали понад шість тисяч кілометрів, аби опинитися на лиманію

Про це повідомив голова дослідницького департаменту нацпарку Іван Русев.

Зазвичай вони вибирають собі затишні місця на схилах наших лиманів у НПП "Тузловські лимани". Вибираючи обриви над лиманами, протяжність яких величезна, вони підчищають старі нори і незабаром загнездяться. Їм треба поспішати, оскільки вже у серпні вони мають летіти  назад – у далеку Африку, де їх завжди з нетерпінням чекають аборигени далекого континенту. Сиворакша -  рідкісний птах фауни України та занесений до Червоної книги, але їх потужна енергія, як ніколи, як і армія інших тварин, готові допомагати українцям в боротьбі з варварами по всьому узбережжю Чорного та Азовського морів, - написав Русев. 

Що відомо про птаха 

Сиворакша поширена в степовій, лісостеповій та півдні лісової смуги Євразії від Піренейського півострова на сході до долини Верхньої Обі, Західного Алтаю, Пакистану, а також північого заходу Африки. Зимує в Східній Африці. Вертикальне поширення в Європі рідко перевищує 500 м над рівнем моря. трапляється в балках, урвищах, узліссях старих лісів, на полях, луках і пасовищах, де наявні поодинокі дерева, негусті діброви та старі соснові бори.

Охоче селиться на вирубках і згарищах, іноді птаха можна зустріти в міських парках. Поширена як на рівнинних місцевостях, так і в передгір`ях. До 1970-х років гніздилась по всій Україні, але на сьогодні став нечисленним і зник у більшості районів Полісся та Лісостепу.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що на Одещині у стаді куланів у степовому вольєрі з’явився малюк. Це другий кулан, який народився в Тарутинському степу після повернення виду в регіон.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися