В Туреччині чиновники анонсували продовження зернової угоди

Сторони офіційно ще не оголосили рішення

Зернова угода, яка дозволяє Україні експортувати врожай через чорноморські порти, буде продовжена. Росія поки що погодилася зберегти домовленість.

Про це пише Bloomberg із посиланням на анонімних турецьких чиновників.

За їхніми словами, оголошення про продовження угоди очікується в середу, 17 травня. Раніше Росія погрожувала вийти з угоди, якщо не будуть усунені перешкоди для поставок її власної агропродукції та добрив.

Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України України Юрій Васьков поки не підтвердив домовленість, повідомивши журналістом, що це поки зарано коментувати.

Раніше речник Кремля Дмитро Пєсков сказав, що оголошувати поки нічого, й Росія повідомить про своє рішення в належний час.

Щоб Росія прийняла умови угоди, в липні минулого року ООН погодилася допомагати Москві власними вантажами сільськогосподарської продукції протягом трьох років. Так, минулого тижня в Стамбулі зустрілися представники з Росії, України, Туреччини та ООН, щоб обговорити "Чорноморську угоду".

Про зернову угоду

22 липня 2022 року у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про розблокування портів та вивезення українського зерна. Таку ж угоду підписала Росія. Підписана ініціатива про створення морських коридорів для безпечного вивезення українського зерна, перервала блокаду українських портів, що тривала п'ять місяців після початку російської агресії. Інакше це могло обернутися катастрофою для найбідніших країн світу через брак зернової продукції та різкого зростання цін на неї. 

"Коментарі" писали, що по цей час ситуація із “Зерновою угодою” залишається невизначеною. Офіційні заяви та перемовини дають протилежні відповіді щодо подальшого розвитку ситуації.






Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися