В Одесі демонтують пам’ятник Льву Толстому: куди його перенесуть

Рішення прийняли ще у березні

В Одесі демонтують пам’ятник російському письменнику Льву Толстому. Його планують перенести з однойменної площі в музей просто неба.

Про це повідомила організації "Деколонізація.Україна".

16 березня відбулося чергове засідання історико-топонімічної комісії, на якому було обговорено та більшістю голосів прийнято рішення про перенесення пам’ятника Льву Толстому з однойменної площі до спеціально облаштованого музейного простору просто неба в м. Одесі, - йдеться в документі.


Зазначимо, що в Одесі вже демонтували пам'ятник Максиму Горькому, Катерині ІІ, Олександру Суворову. 

Що відомо про письменника

Лев Толстой - російський письменник, педагог, філософ. Жанр - оповідання, повість, роман, драма. Пам'ятник Льву Толстому (скульптори Князик, Нарузецький, Елуашвілі та Соловйов, архітектори Безчастнов та Рашковський) відкрито наприкінці 1960 років, й день народження письменника. Монумент є великою головою на постаменті.

Відомо, що Толстой був в Одесі лише один раз - проїздом у 1854 році. Чому в Одесі назвали площу на його честь та ще й поставили пам’ятник, невідомо. 

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що в Одесі в рамках кампанії з викорінення будь-яких посилань до російської культури та літератури вирішили знести меморіальну дошку російському письменнику Максиму Горькому.






Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися