Порт “Чорноморськ” модернізують за рахунок Європейського банку реконструкції та розвитку

ЄБРР відновлює фінансову підтримку українського уряду

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) відновлює роботу з надання допомоги українському уряду в модернізації порту “Чорноморськ”, яку було тимчасово зупинено після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Окрім цього Україні нададуть експертів та консультантів, які допоможуть провести тендер для концесії і налагодять співпрацю з інвесторами.

“Завдання майбутнього інвестора – ефективно управляти терміналами морського порту “Чорноморськ” і розвивати їх. Що дасть концесія державі? Україна щороку отримуватиме концесійний внесок і стабільні надходження податків до бюджету. Приватне партнерство призведе до значних інвестицій, дасть змогу оптимізувати логістику перевезень і підвищить якість надання послуг”, – зауважив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Новому інвестору передадуть перший, п’ятий та контейнерний термінали.

Нагадаємо, що у 2021 році року ЄБРР і Міжнародна фінансова корпорація (IFC) домовилися підтримати Міністерство інфраструктури України та Адміністрацію українських морських портів у структуруванні та проведенні тендера на державно-приватне партнерство для модернізації порту "Чорноморськ" на північно-західному узбережжі Чорного моря.


Завдяки підтримці, ЄБРР збільшив фінансування для України, зобов’язавшись інвестувати 3 млрд євро у 2022 — 2023 роках, з яких 1,7 млрд він уже надав у минулому році, а також мобілізував ще 200 млн євро від партнерських фінансових установ. Банк готовий відігравати ключову роль у відбудові України.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися