Моряки зможуть дистанційно отримати кваліфікаційні документи

До постанови №1499 внесли зміни: як отримати документи, якщо моряк в рейсі

Відтепер моряки зможуть подати заяву та отримати кваліфікаційні документи через довірену особу. Про це повідомили в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України. Там зазначали, що зміни до постанови №1499 внесли за спільної ініціативи Мінвідновлення та Адміністрації судноплавства. 


На вдосконалення процедури дипломування моряків в умовах воєнного стану чекали сотні українських моряків. Втім, інформації про те, хто саме може бути “представником” моряка та як саме відбуватиметься весь процес, поки немає. Адміністрація судноплавства обіцяє надати роз’яснення згодом. 


У міністерстві також нагадали, що наразі єдиним законним способом підтвердити професійну компетентність та отримати кваліфікаційні документи є звернення до Адміністрації судноплавства або ДП “Моррічсервіс” у встановленому Положенням порядку.


Раніше “Коментарі” писали, що продовження терміну дії кваліфікаційних документів моряків стосується українських моряків, які перебувають у рейсі, а також тих, чий термін дії документів закінчився у період з березня 2020 року або закінчиться найближчим часом. Для моряків, які знаходяться в Україні, діє єдина законна процедура дипломування, визначена постановою Уряду від 30 грудня 2022 року. Термін кваліфікаційних документів продовжують до 31 грудня 2023 року. Рішення було прийняте через війну на території України, розпочату Російською Федерацією, а також через обмеження, спричинені пандемією COVID-19.


Також нагадаємо, що моряк з Одеської області виграв судову справу проти Білгород-Дністровського районного територіального центру комплектування, яку розглянув Одеський окружний адміністративний суд 13 березня. У документі зазначено, що чоловік має кваліфікацію морського кухаря і звернувся до центру комплектування 26 вересня 2022 року, аби отримати дозвіл на виїзд за кордон. Проте йому в цьому відмовили, після чого моряк звернувся до суду.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися