"Русскоговорящий город": бариста відмовився говорити українською

Активісти змусили порушника мовного закону записати публічне вибачення

Черговий мовний скандал розгорівся в центрі Одеси. Бариста відмовився переходити на українську мову, аргументуючи це тим, що Одеса - "рускоговорящий город". Активісти записали хлопця на відео і поширили в соціальних мережах. Про це розповів на своїй сторінці  Дем'ян Ганул. Як виявилось пізніше, активіст Дем’ян Ганул знайшов хлопця.


"Одеса не така велика як здається, тому уже сьогодні зранку я познайомився з "зіркою" відео. Все по старій схемі, коротка лекція з історії української мови, законодавства, ну і міні курс солов'їної.", - написав Ганул.

Після зустрічі із Дем’яном, бариста записав публічне відео-вибачення українською мовою, де зазначив, що він розуміє свою провину та надалі буде спілкуватися державною мовою на роботі. 


Раніше “Коментарі” писали, що в Одесі правоохоронця, який влаштував розбірки з цивільним чоловіком через російську мову, та його керівника відсторонили від виконання службових обов’язків. В ході перевірки інформації було встановлено, що інцидент між дільничним та громадянином виник, коли той і ще кілька чоловіків були запрошені до відділку поліції через появу у громадському місці у п'яному вигляді. Що передувало конфлікту – невідомо. Однак на фрагменті опублікованого відео поліцейський російською мовою каже, що "Одеса – це Україна". Але цивільний чоловік наполягає, що той зобов'язаний говорити українською і пропонує розібратися надворі без погонів. Поліцейський знімає погони та разом з невідомим йде із приміщення. Чим саме завершився конфлікт, наразі невідомо.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Ольга

31 травня 2023, 19:14

Можете скуолько угодно устанавливать свои законы. но народ эти законы не поддержит .

Конституция Украины

31 травня 2023, 18:10

Стаття 10. Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування. Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися