План Б: Україна експортуватиме зерно без Росії

Міністр аграрної політики запевнив, що зернова угода працюватиме навіть без Росії

Український уряд має “План Б” на випадок, якщо російська сторона продовжить блокувати роботу “Зернової угоди”. Про це розповів міністр аграрної політики України Микола Сольський. За його словами, Росія вже заблокувала функціонування головного чорноморського порту України “Південний” та, незважаючи на угоду, дозволяє лише одному судну на день доставляти українське продовольство з нього до інших країн.

"Останні дії, які відбуваються там протягом вчорашнього, позавчорашнього, сьогоднішнього дня, більше говорять про те, що насправді лише юридично виглядає так, що цей коридор працює, а насправді там нічого особливого не відбувається", – сказав Сольський.

Запасний варіант передбачає виключення четвертої сторони, тобто Росії з зернової угоди. За словами Сольського, український уряд може запропонувати альтернативний план дії для компаній-перевізників. Судновласникам запропонують страхові гарантії. Він повідомив, що уряд вже створив спеціальний страховий фонд у розмірі близько 547 млн доларів для компаній, чиї судна будуть заходити в українські чорноморські порти за новою угодою. Також міністр запевнив, що українські військові забезпечать безпеку в районі транспортування зерна. 

Втім міністр також додав, що в української сторони залишається маленька надії на перший формат домовленостей.

"Оскільки з юридичної точки зору перший формат працює і у нас є на нього надія, ми будемо намагатися зробити так, щоб він працював, і вже якщо нам нічого втрачати, то, очевидно, ми будемо обговорювати деталі "плану Б", – сказав міністр.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський здійснив робочу поїздку на Одещину, де провів нараду, що була присвячена українським портам та Зерновій ініціативі. Під час зустрічі було обговорено нинішній стан портової інфраструктури, перспективи її розвитку, а також альтернативні логістичні маршрути для експорту української продукції.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися