Актуально

Розвиток українських портів та “Зернова ініціатива”: робоча поїздка Зеленського на Одещину

З портів Великої Одеси з початку роботи коридору було експортовано понад 30 млн тонн агропродуктів

Президент України Володимир Зеленський здійснив робочу поїздку на Одещину, де провів нараду, що була присвячена українським портам та Зерновій ініціативі. Під час зустрічі було обговорено нинішній стан портової інфраструктури, перспективи її розвитку, а також альтернативні логістичні маршрути для експорту української продукції.


Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.


Олександр Кубраков, Віцепрем'єр-міністр з відновлення України та Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури, зробив доповідь про перспективи розвитку чорноморських та дунайських портів, проблеми безпеки та реалізацію Зернової ініціативи.


Ворог продовжує створювати труднощі для роботи українських портів, зокрема фактично блокує роботу найбільшого українського чорноморського порту  “Південний”. У зв’язку з цим щонайменше 10 країн недоотримують продовольство. Для амортизації завданої шкоди плануємо збільшувати пропускну спроможність Дунайського портового кластера. Також у рамках наради обговорили як можемо посилити захист портової інфраструктури та розвивати альтернативні логістичні маршрути для експорту української аграрної продукції. Йдеться, зокрема, про розвиток залізничної та дорожньої інфраструктури на західних кордонах та біля українських портів, – розповів Олександр Кубраков.

picture


Завдяки “Зерновій ініціативі”, яка була запущена у серпні 2022 року, з портів "Південний", "Чорноморськ" та "Одеса" вже було експортовано понад 30 мільйонів тонн продовольства. Проте, проблеми безпеки та необхідність розвитку альтернативних логістичних маршрутів для експорту викликають необхідність змін у портовій інфраструктурі та реалізації ефективних заходів для захисту цього стратегічного сектору економіки.


Нагадаємо, що протягом 43-го тижня роботи “Зернової угоди”, з 22 по 28 травня 2023 року, лише 4 судна були відвантажені з портів Великої Одеси, що повторює результати попереднього тижня. Водночас на вхід в канал пройшли лише 15 суден. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися