НАЗК: корупційні схеми можуть повернутися у процес дипломування моряків

За час дії постанови понад 2 тисячі моряків отримали документи

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) попереджає, що призупинення дії постанови №1499, може призвести до повернення незаконних схем у процес  дипломування моряків. 


Нагадаємо, що основна задача постанови №1499 забезпечувати прозорий механізм дипломування моряків. Це був перший крок до подолання корупції у морській сфері. За період функціонування постанови понад 2 тисячі моряків скористались можливістю отримати свої документи без хабара посередникам. Крім того, постанова приводить законодавство у відповідність до міжнародних конвенцій. 


У відомстві зазначили, що наразі процес дипломування моряків повністю зупинено. Це загрожує не тільки втратою десятків тисяч робочих місць, а й знищенням цієї сфери в Україні загалом.


“Це рішення зупиняє новий прозорий процес видачі документів, яким за пів року вже скористалось понад 2000 моряків, та відновлює корупційні практики у цій сфері. Крім того, не поновлено й дію попередніх нормативно-правових актів, які регулювали процес підготовки й дипломування моряків”, — зазначили в НАЗК.


Нагадаємо, що 2 червня суд ухвалив справу за позовом колишнього члена Державної кваліфікаційної інспекції з питань підготовки та дипломування моряків. Він вимагає в судовому порядку визнати протиправною та нечинною Постанову Кабінету Міністрів України №1499 від 30 грудня 2022 року, якою передбачена ліквідація згаданої інспекції. У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України запевнили, що буде подано апеляцію. Боротьба продовжуватиметься та інтереси українських моряків будуть відстоювати. Дипломування моряків повинно бути проведено без участі корупціонерів, з використанням онлайн інструментів та найкращих міжнародних практик.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися