Лікар Комаровський розповів, що загрожує Одесі та Чорному морю після підриву Каховської ГЕС

Ризик спалаху холери, черевного тифу: як вберегтися

Всього 100 кілометрів розділяє дельту Дніпра та пляжі Одеси. Лікар Комаровський в Інстаграм розповів, які загрози існують для одеситів через підрив Каховської ГЕС. Лікар зазначив, що катастрофа на Херсонщині вивільнила численні тонни води, користуватися якою категорично заборонено. Наразі існує великий ризик спалаху холери, черевного тифу, а також смертельно небезпечні кишкові палички та сальмонелу. Ба більше, під загрозою не лише міста і села, які розташовані вниз по течії, а й жителі Румунії та Болгарії


"Спалах кишкових інфекцій є високоймовірним, адже багато хто забуває про те, що Дніпро все-таки впадає в Чорне море, і Каховська трагедія - це не тільки 18 мільярдів кубометрів питної води, це цвинтар, це ферми, це добрива, це сотні тисяч вигрібних ям і туалетів, це гній, звалища сміття тощо. І все це в Чорне море. І від дельти Дніпра до пляжів Одеси всього 100 кілометрів", - сказав лікар.


Зокрема, він радить дезінфікувати "все, що можете, особливо те, що потрапляє до рота" - посуд, дошки для обробки тощо. Адже найбільший ризик - це вода, яку вживають люди. Необіхдно: 


- Вживати виключно пляшкову воду

- Якщо немає доступу до пляшкової, пити тільки кип’ячену (кип’ятити – 4-5 хвилин)

- Якщо немає можливості кип’ятити, використати таблетки для дезінфекції питної води.

Крім того, Комаровський розповів що найпростіший, але найефективніший дезінфектор – це білизна. Але потрібно приготувати спеціальний розчин. У складі білизни обов’язково має бути гіпохлорид натрію. При концентрації гіпохлориду натрію в 5% потрібно зробити розчин –15 мл на 3 літри води.


Зазначимо, що у червоній групі ризику - вагітні та діти до 5 років.


Нагадаємо, що на Херсонщині окупанти здійснили підрив Каховської ГЕС вночі, 6 червня. У Херсонській області триває процес активної евакуації містян.

Раніше “Коментарі” писали, що через підрив Каховської ГЕС російськими терористами, ширилися багато чуток, що нібито Одесі загрожує підтоплення. Проте, це зовсім не відповідає дійсності та місту зараз нічого не загрожує. Про це розповів речник голови Одеської ОВА Сергій Братчук в ефірі телемарафону.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися