На Одещину завітав рідкісний вид павука: чим він небезпечний

Отрута викликає сильний біль

На території нацпарку "Тузлівські лимани" на Одещині науковці вперше зафіксували рідкісний та отруйний вид павука – Eresus kollari. Його звуть ерезус,  "Божа корівка" чи сонечко і його укус може бути дуже небезпечним, але не смертельним.

Про це повідомляється на сторінці Нацпарку у Фейсбук.

Повідомляється,  що його отрута викликає сильний біль і оніміння навколо місця укусу, яке триває 3-6 днів. Eresus kollari - єдиний представник своїх тропічних родичів, який живе так далеко у нас в північних широтах і навіть зустрічається біля Києва. Його вже чимало в Ізмаїльському районі Одеської області.

Павуки живуть у норах, вистелених павутиною. Часто ховаються під листям. Розмір самців сягає 8-11 мм. Вони мають яскраво-червоне черевце з чотирма чорними цятками. Самки трохи більші – 9-16 мм, але їх не так легко помітити, бо вони майже повністю чорні.

У вересні самці на кілька днів перебираються у нору до самки для спарювання, після якого вмирають. Потім самиці виготовляють кокон, у якому може визріти до 80 яєць. Вдень мама може виносити кокон погрітися на сонці, а на ніч ховає назад у нору. Коли приходить час появи потомства на світ, вона заплітає павутиною вхід в нору і вмирає, після чого слугує їжею для своїх малюків, які до весни не покидають свого місця народження. 

Будьте уважними і дивіться під ноги. Жодна тварина не нападе першою, доки не відчує від вас загрози, - йдеться в повідомленні. 

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що всього 100 кілометрів розділяє дельту Дніпра та пляжі Одеси. Лікар Комаровський в Інстаграм розповів, які загрози існують для одеситів через підрив Каховської ГЕС.






Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися