Ударні дрони – не тільки додаткові очі, а й додаткові військові

На Одещині створили фабрику ударних дронів

Фабрика ударних дронів FPV з’явилася восени 2022 року, а перші результати волонтери побачили вже до нового року. Про це розповіла Катерина Новачук співзасновниця та директорка благодійного фонду Хвиля’91. Головна мета проекту допомагати військовим на передовій та створити усі умови, щоб захисникам було легше довести Україну до Перемоги. 


“Собівартість нашого дрона є доволі демократичною. Для порівняння: якщо DJI Mavic 3 Fly More Combo коштує приблизно 2,5-3 тис. доларів, до того ж їх експортують в обмеженій кількості, то собівартість нашого дрона становить 250-300 доларів. Тобто ймовірність, що вісім-десять FPV влучать у ціль, більша, ніж в одного “мавіка”, — розповіла Новачук.

Представники фонду розповідають, що в перші місяці виробляли 100 дронів, потім по 500. Наразі в планах виробляти щомісяця по 1000. Масштабування виробництва залежить від донатів, які забезпечують роботу фабрики. 


Крім того. наразі на фабриці розпочали розробляти новий важкий дрон-бомбардувальник “Ластівка”. Його завдання скидати кілька боєприпасів. А щоб люди могли вільно та ефективно користуватися інноваціями від фонду, відкрили школу підготовки операторів БПЛА. Навчання триває всього два тижні. Спочатку новачки займаються у симуляторах, а вже потім виходять на справжні полігони. Наразі “школа операторів дронів” має понад 200 випускників. 


“Коментарі”  також повідомляли, що 11 червня, в рамках обміну військовополоненими, Україна повернула додому 95 захисників, серед них троє захисників острова Зміїний: два прикордонники та морпіх. Для одного з захисників Зміїного цей день видався подвійним святом: чоловік святкував День Народження. Повідомляється, що імениннику у день обміну виповнилося 28 років. Ім'я військового поки що тримають у таємниці. 





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися