Вчені готують матеріали, які засвідчують екоцид в Україні

Екологи почали збирати інформацію з перших годин трагедії

Наразі вчені формують матеріали та збирають інформацію щодо шкоди довкіллю після підриву дамби на Каховській ГЕС. Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса повідомив Віктор Коморін, директор Українського національного центру екології моря. Він зазначив, що формувати списки завданої шкоди почали одразу після того, як сталася трагедія. 

“Всі матеріали, які ми збираємо, будуть передані та вже передаються прокуратурі, яка відкрила справу щодо екоциду”,  – зазначив вчений.

Крім того, вчений в котрий раз підкреслив, що завдання екологів зараз це вийти в море, щоб зібрати додаткові аналізи води. Поки що йдуть перемовини з військовою владою.

“Ці показники ми можемо отримати зараз, але у водних масах біля узбережжя. А більша частина забруднених водних мас знаходиться далі від узбережжя. І нам потрібно зібрати показники кисню, рівень забруднення морського середовища, зробити аналіз зміни біорізноманіття – фіто та біопланктону, наскільки вони були уражені забрудненими водами” – зазначив Коморін.

Нагадаємо, що к мінімум на рік Одещина може забути про курортний сезон, адже токсичні речовини накопичуватися і в організмах, і на морському дні. В осені побачимо, що коли будуть шторми, ситуація знову стане важкою…. На рік одесити  відрізані від курортного сезону. Не рекомендуємо купатися, рибалити та вживати морепродукти. 

Крім того, раніше “Коментарі” писали, що прямої загрози для судноплавства у портах Дунайського регіону та Великої Одеси через підрив дамби Каховської ГЕС наразі немає. Проте, повноцінна робота з ліквідації наслідків аварії ускладнена через обстріли, що систематично здійснюються російськими військами. Тому надалі ситуація може змінюватися. Про це повідомили Еlevatorist з посиланням на ДП “Адміністрація морських портів України” під час онлайн-зустрічі в Європейській бізнес-асоціації.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися