Як обміняти посвідчення водія з закінченим терміном дії: поради МВС Одещини

Обміняти посвідчення водія можна як офлайн так і онлайн

Працівники сервісних центрів МВС Одещини нагадують громадянам про важливість обміну посвідчення водія, якщо його термін дії вже завершився. Згідно з правилами, обмін такого посвідчення можливий лише після закінчення строку дії, але не раніше. Процедуру можна здійснити як офлайн, відвідавши будь-який сервісний центр МВС, так і онлайн через Електронний кабінет водія.

Про це повідомляє ГУНП в Одеській області.


Які документи необхідні

Для офлайн обміну посвідчення водія потрібно мати при собі наступні документи: паспорт громадянина України або паспорт громадянина України для виїзду за кордон, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідки на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту або посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист. Також потрібно мати ідентифікаційний код, наявне посвідчення водія та медичну довідку (якщо потрібно). Обмін посвідчення здійснюється протягом робочого дня, а вартість послуги становить приблизно 270 гривень.

Як замовити послугу онлайн

Також є можливість замовити послугу онлайн через Електронний кабінет водія. Для цього потрібно авторизуватися, заповнити необхідні поля, сплатити за послугу та вибрати зручний спосіб отримання. Готовий документ можна отримати у відділенні АТ "Укрпошта", кур'єрською доставкою або в сервісному центрі МВС. Термін надання послуги складає 10 робочих днів на опрацювання заявки, плюс до 5 днів на логістичні послуги. Вартість готового документу у сервісному центрі МВС становить приблизно 270 гривень.

Важливо пам'ятати, що згідно з установленою постановою КМУ, обмін посвідчення водія, виданого вперше, можливий без складання іспитів, якщо особа протягом двох років з дня його видачі не вчинила більш як два адміністративні правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху та не була судима за кримінальне правопорушення згідно зі статтею 286 Кримінального кодексу України. В разі порушень таких правил, громадянин повинен скласти теоретичний та практичний іспит у сервісному центрі МВС, щоб отримати нове посвідчення.

Також варто зауважити, що якщо термін дії посвідчення водія закінчився під час воєнного стану, особа все ще має право керувати транспортними засобами з таким посвідченням. Однак замінити його можна лише після скасування воєнного стану в країні або звернутися до сервісного центру МВС, який відновив надання послуг.

Нагадаємо, попри війну, яка триває в Україні, життя населення не зупиняється, а навпаки, зазнає трансформації, удосконалюється та спрощується. Однією з таких змін є поліпшення процесу отримання державних послуг.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися