У нацпарку Одещини помітили 17-річного рідкісного червонокнижного птаха

Кільцювання дозволяє отримати більш точну інформацію про вік і походження птаха

На піщаному пересипі між Чорним морем та лиманом Шагани помітили самця рідкісного перелітного птаха - пісочника морського, чи зуйок . На його ніжках були помічені кільця. 

Про це повідомляє Національний природний парк "Тузлівські лимани".

За даними орнітологів, цьому птаху 17 років. Це друге місце серед пісочників морських за віком для регіону. Зуйка окільцювали ще пташеням у верхів'ях Куяльнику 17 червня 2006 року.

А саме кільця – один із методів вивчення біології диких пернатих і термінів їх перельоту тощо. На лапці птаха закріплюють марковане кільце, на якому зазначають номер, країну, установу та ін. Кільцювання дозволяє отримати більш точну інформацію про вік і походження птаха. Кільце - це своєрідний технічний паспорт.

Від орнітолога нашим науковцям вдалось дізнатись майже всю історію життя цього птаха. Разом із Oleg Forman вони окільцювали металевим кільцем цього пернатого ще пташеням у верхів'ях Куяльнику 17.06.2006 року! В 2007 році він гніздився в низинах лиману, у 2008 не був зареєстрований, у 2009 був спійманий в низинах і обвішаний кольоровими кільцями. В цьому році він напевно розмножувався, бо мав гніздову поведінку, а отже будемо чекати його на Тузлівських лиманах у наступних роках, - йдеться в повідомленні. 

Пісочника морського включено до Боннської та Бернської конвенцій, а також включено до Червоної книги України.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що червонокнижних тритонів знайшли на березі нацпарку "Тузлівські лимани" на Одещині. Разом із ними були помічені жаби. На жаль, більшість тварин були мертві.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися