Фермери Молдови протестують проти української пшениці

Учасники страйку вимагають тимчасове обмеження імпорту пшениці, ріпаку, кукурудзи та соняшнику з України

Центральні вулиці столиці Молдови заблокували аграрії. Там тривають масштабні протести, спрямовані, зокрема, проти імпорту української агропродукції. Місцеві фермери в'їхали на тракторах до Кишинева, вимагаючи від уряду та профільного міністерства дослухатися до їхніх прохань.

Як пояснили фермери, які вже два дні блокують Кишинів, загалом в них є 5 претензій до уряду. Учасники протестів вимагають виконати наступні вимоги:

- обмеження імпорту аграрної продукції з України;

- виплатити по 160 доларів компенсації на гектар для пшениці, ріпаку та ячменю;

- виплатити всі борги по субсидіях;

- зміни відшкодування ПДВ;

- домовитися з портом Джурджулешти про пріоритетний експорт продукції з Молдови.

Зазначимо, що раніше Молдова планувала накласти тимчасові обмеження на ввезення олійних та зернових культур з України. Влада Молдови також заявляла про плани компенсувати фермерам акцизні витрати на дизельне пальне. Крім того, аграрії мали отримати субсидію на засоби захисту рослин та добрива.

Нагадаємо, “Коментарі” писали, що на Одещині розпочалася жнива, яка цього року проходить у складних умовах. Аби вирішити основні проблемні питання голова Одеської ОВА Олег Кіпер зустрівся із аграріями області. Більше 90 агропідприємців з усього регіону приїхали на зустріч.  Як виявилось, одна з головних проблем - це гостра нестача професійних кадрів. Наразі у аграріїв не має трактористів, комбайнерів. Олег Купер підкреслив, що на цю проблему має звернути увагу і Центри зайнятості.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися