Вартість продуктів на Одещині зросла на 8%: актуальні ціни

Більшість продуктів на ринках Одеси подорожчали, втім, вартість яєць та олії знизилась

За період січень — травень 2023 року в Одеській області спостерігалося зростання цін на продукти та безалкогольні напої. Особливо помітне підвищення відбулося у цінах на овочі та фрукти, м'ясо та рибу, а також на цукор, джем, мед, шоколад та кондитерські вироби. 
Про це повідомили в пресслужбі Головного управління статистики в Одеській області.
У січні — травні 2023 року індекс споживчих цін (індекс інфляції) в Одеській області становив 104,4%, що на 0,6% вище, ніж в середньому по Україні. За цей період ціни на продукти та безалкогольні напої в Одеській області зросли на 7,9%.

Зміни цін на овочі та фрукти 

Зафіксовано зростання цін на овочі на 8,2%, з найбільшим підвищенням у цінах на білокачанну капусту, кабачки, моркву, ріпчасту цибулю та баклажани. Ціни на фрукти також збільшилися на 10,8%, з винятком лимонів, які подешевшали на 9,3%.

Вартість м'яса та риби

Ціни на м'ясо та м'ясопродукти зросли на 7,1%, з найбільшим підвищенням на яловичину та свинячу вирізку. Ціни на рибу й рибні продукти зросли на 5,9%, проте морепродукти відзначилися зниженням вартості на 1,7%.

Ціни на хліб, цукор та кондитерські вироби

Ціни на цукор, джем, мед, шоколад та кондитерські вироби зросли на 4,2%, з найбільшим підвищенням цін на карамель та шоколад. Приріст цін на хліб та хлібопродукти становив 0,8%. Зауважено значне зростання цін на торти, сухе печиво, макаронні вироби, пшоно, ячні крупи та здобні вироби.

Яйця та олія подешевшали

Ціни на молоко, сир, та яйця знизилися на 5,5%, з найбільшим спадом у цінах на яйця. Олія та жири стали дешевшими на 2,5%.

Нагадаємо, майже 22 тисячі тонн гнилих томатів знайшли під час контролю на пунктах митниці “Чорноморськ” та “Одеса-центральна”. Як повідомили в пресслужбі ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області товар надійшов на Одещину з Республіки Туреччина. Спеціалісти виявили, що усі овочі були заражені південноамериканською томатною міллю, тобто гусеницею в живому стані.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися