На Одещині зафіксували випадки сказу серед тварин

Сказ — це гостре особливо небезпечне вірусне захворювання усіх теплокровних тварин і людини

Сергій Дементьєв заступник директора ДУ “Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України” Сергій Дементьєв під час брифінгу розповів, що в Одеському регіоні зафіксували випадки сказу. 


“На сьогодні зафіксовано 65 випадків захворювання тварин на сказ, збільшились випадки укусів. Існує можливість захворювання на сказ серед населення”, – розповів Сергій Дементьєв.


Людина може інфікуватися збудником сказу від хворої на сказ тварини через:

- укус;

- подряпину та мікроушкодження шкіри;

- потрапляння контамінованої збудником сказу слини на слизові оболонки.

Симптоми сказу

У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває від 7 днів до 3 місяців, але може збільшуватися до 1-го  чи 3-х років, залежно від низки факторів:

- місця, кількості й глибини укусів (найнебезпечніші укуси в обличчя та голову загалом);

- кількості й активності вірусу, що потрапив у рану;

- віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

Раніше, Сергій Дементьєв заступник директора ДУ “Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України” прокоментував випадки отруєння рибою у нашому регіоні. Він зазначив, що отруєння і справді були зареєстровані, втім сталися вони через придбану заморожену рибу в магазині.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися