У озеро на Одещині вперше за багато років надходить велика кількість чистої води

З’єднавши озеро Катлабух з річкою Дунай стало кроком до відродження цілої системи водних об’єктів

Через відновлення зв’язку з Дунаєм в озеро Катлабух вперше за багато років надходить велика кількість чистої води. З’єднавши озеро Катлабух з річкою Дунай, це допомогло відродили цілу системи водних об’єктів, що надасть широкі переваги природі та місцевим громадам.

Про це повідомляє Rewilding Ukraine. 

Величезна дельта Дунаю, розташована та території Румунії та України, є найбільшим водно-болотним угіддям в Європі. Проте у двадцятому столітті дельта зазнала масштабного впливу. Тут створили розгалужену мережу каналів і дамб, а також сільськогосподарських польдерів. Це мало негативні наслідки, змінився природний водотік, порушилися процеси відкладення осаду, озера та заплави були відрізані від ріки, зменшивши здатність дельти переробляти органічні речовини і очищувати воду.

Проте річка Дунай та велике озеро Катлабух знову з’єдналися через Старонекрасівські плавні. Разом з озерами Лунг та Сафьяни вони утворюють водно-болотні угіддя площею понад 8 500 га, одну з найбільших систем озер в українській дельті. Відновлення природних процесів, таких як природний водотік, та надання їм можливості змінювати ландшафт є частиною загального бачення ревайлдингу дельти.

Як результат, якість води покращується у всій системі озер. Популяції риби та інших диких тварин збільшуються, біорізноманіття збагачується. Місцеві громади, які залежать від надійних джерел чистої води та риби, все більше відчувають переваги, – наголошують у Rewilding Ukraine.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що понад 10 років у дельті Дунаю не чули крик пугача – вони залишили регіон. Але зараз він повертається в дельту, адже за три роки в рамках програми реінтродукції виду у регіон у Дунайському біосферному заповіднику були випущені в дику природу 10 молодих птахів.






 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Владислав

1 липня 2023, 13:23

Всем удачи

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися