Росія “не бачить підстав” для продовження Зернової угоди: у чому причина

Українські аграрії отримали по $30 збитків на кожній тонні вантажу, що транспортується завдяки Зерновій угоді


Міністерство закордонних справ країни-агресора Росії "не бачить підстав" для продовження "зернової угоди", термін якої спливе 17 липня. Про це йдеться у повідомленні відомства від 4 липня.

Уряд країни-терориста каже, що нібито продовжує “сумлінно і відповідально підходити до своїх зобов’язань як сторона домовленості”, пише Укрінформ. На росії навіть згадали, що дають суднам, що брали участь у “зернові угоді”, успішно завершити свою місію і вийти з Чорного моря до завершення терміну дії ініціативи.

Також у міністерстві поскаржилися, що з липня 2022 року Євросоюз ввів п'ять нових пакетів антиросійських санкцій, які заблокували російський сільгоспекспорт.

"У цих умовах очевидно, що підстав для подальшого продовження "чорноморської ініціативи", яка спливає 17 липня, немає", – заявили у МЗС РФ.

Країна-агресор наполягає на виконанні п'яти умов, серед яких під'єднання "Россельхозбанка" до глобальної платіжної системи SWIFT і розблокування аміакопроводу Тольятті – Одеса

Зазначимо, що "Зернову угоду" уклали в Стамбулі 22 липня 2022 року. За участю ООН, Росії, Туреччини та України відбулося підписання двох документів - зі створення коридору для вивезення зерна з трьох українських портів (Чорноморська, Одеси та Південного) і зі зняття бар'єрів на експорт російського продовольства і добрив.

Дію ініціативи продовжували в листопаді 2022 року на 120 днів.

17 травня 2023 року президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що чорноморську зернову ініціативу продовжили ще на два місяці.

25 травня МЗС РФ заявило, що "чорноморській ініціативі" доведеться підшукувати альтернативи, якщо "Россільгоспбанк" не буде під'єднано до SWIFT і не буде прогресу у виконанні інших "системних" проблем, що блокують російський сільгоспекспорт.

Нагадаємо, що представниця МЗС України підкреслила, що Російска Федерація є шантажистом, який не зупиниться у випадку виконання його вимог. Водночас, Ольга Трофімцева зазначила, що висловлює не позицію міністерства, а власні погляди. На її думку, повноцінна робота українськи чорноморських портів не буде у жодному разі можливою до того, як ми переможемо у війні. Посол вважає, що спокійно працювати у басейні Чорного моря навряд чи можливо до його повного звільнення від російської військової присутності.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися