Росія ще не прийняла остаточного рішення про продовження "зернової угоди"

Термін дії "зернової угоди" спливає 17 липня

Росія заявила, що не прийняла остаточного рішення щодо продовження Зернової ініціативи.  Так, речник кремля Дмітрій Пєсков заявив, що  уряд "вчасно оголосить про відповідне рішення".

Про це повідомляє Reuters.

У відомстві агресора нагадали, що термін дії зернової угоди спливає 17 липня. За твердженням МЗС РФ, агресор "докладає необхідних зусиль", щоб усі судна, що беруть участь в угоді, змогли вийти з Чорного моря до зазначеної дати. Однак, як йдеться в заяві відомства, "підстав для подальшого продовження" чорноморської ініціативи", що спливає 17 липня, немає".

Зазначимо, голова Громадської ради при Одеській обласній військовій адміністрації Сергій Братчук також висловився щодо ситуації. Він вважає, що у критичне становище має втрутитись Ердоган і продемонструвати Путіну, хто саме панує в Чорному морі.

Про зернову угоду

22 липня 2022 року у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про розблокування портів та вивезення українського зерна. Таку ж угоду підписала Росія. Підписана ініціатива про створення морських коридорів для безпечного вивезення українського зерна, перервала блокаду українських портів, що тривала п'ять місяців після початку російської агресії. Інакше це могло обернутися катастрофою для найбідніших країн світу через брак зернової продукції та різкого зростання цін на неї. 

Нагадаємо, що представниця МЗС України підкреслила, що Російска Федерація є шантажистом, який не зупиниться у випадку виконання його вимог. Водночас, Ольга Трофімцева зазначила, що висловлює не позицію міністерства, а власні погляди. На її думку, повноцінна робота українськи чорноморських портів не буде у жодному разі можливою до того, як ми переможемо у війні.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися