Україна може втрачати до 800 мільйонів доларів щомісяця через блокаду "зернового коридору"

Обсяги експорту зерна також можуть скоротитися через зменшення запасів та зборів урожаю

Міжнародний валютний фонд оцінив, що Україна може втрачати до 800 мільйонів доларів щомісяця. На це впливає скорочення експорту зерна внаслідок блокади "зернового коридору" та обмежень ЄС.

Про це повідомляє Shipping magazine.

Через невисокі врожаї та заміновані поля Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує на скорочення українського агроекспорту. Так, втрати України внаслідок перебоїв у роботі "зернової" угоди та імпортних обмежень в деяких країнах ЄС оцінюють до 800 млн щомісяця.

Прогнозується, що обсяги експорту зерна скоротяться через зменшення запасів та зборів урожаю. Припинення роботи "зернового коридору" може призвести до додаткових недоотриманих експортних надходжень.

Подальші перебої в торгівлі вплинуть на зростання ВВП та експорт, залежно від їхнього масштабу й тривалості. При цьому, загальний експорт сільгосппродукції становив близько $2 млрд на місяць з початку 2023 року і $2,3 млрд на місяць у 2021 році, – йдеться в документі МВФ за підсумками першого перегляду програми розширеного фінансування (EFF) для України.

Зокрема, існують ризики, які пов’язані з нестачею потужностей. Мова йде про зерносховища та транспорту потужності, які знаходяться поза контролем України. Мінагрополітики України зазначає, що аграрії впораються з перебоями, скоротивши посівні площі ще на 20 – 30%. Зокрема, пришвидшиться перехід на інші культури, наприклад ріпак, сою та соняшник. Натомість фермерам може знадобитися більше фінансової підтримки.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що протягом 49-го тижня роботи “Зернової угоди”, з 3 по 9 липня 2023 року, лише 4 судна були відвантажені з портів Великої Одеси, що, на два менше, ніж на попередньому тижні.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися