Президент Туреччини Ердоган заявив про необхідність продовження "зернової угоди"

Російська блокада перевірок суден загрожує постачанню продовольства в усьому світі

Президент Туреччини Тайіп Ердоган заявив, що погоджується з президентом Росії Володимиром Путіним щодо продовження угоди, яка дозволяє експорт українського зерна в Чорне море. Він сподівається, угода буде продовжена з  17 липня в результаті зусиль ООН і Туреччини.

Про це повідомляє Reuters.

Російська блокада перевірок суден із зерном ускладнює зернову ініціативу, загрожуючи постачанню продовольства в усьому світі. З початку липня лише 6 суден вийшли з чорноморських портів, а загальний обсяг завантаженої агропродукції склав всього 215 тисяч тонн.

З 26 червня РФ відмовляються проводити інспекції суден, які мають прибути до українських портів для завантаження. В результаті, 29 суден, які перевозили понад 1,4 мільйона тонн агропродукції для країн Азії та Африки, зараз заблоковані в територіальних водах Туреччини. З 1 червня по 10 липня лише 70 з запланованих 150 інспекцій суден були проведені через відмову росіян. Наступна інспекція запланована на 14 липня, а зараз в зоні інспектування залишився лише вхідний флот. Загалом, з 1 серпня 2022 року було експортовано понад 33 мільйони тонн продукції до 45 країн світу в рамках Зернової угоди.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що Міжнародний валютний фонд оцінив, що Україна може втрачати до 800 мільйонів доларів щомісяця. На це впливає скорочення експорту зерна внаслідок блокади "зернового коридору" та обмежень ЄС.






Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися