В Одесі фасадний корпус Будинку Гоголя визнали непридатним для проживання

Фасадний г-подібний корпус житлового будинку по вул. Гоголя, 11 визнаний непридатним для проживання і таким, що не відповідає технічним і санітарним вимогам

Виконком Одеської міськради визнав фасадний корпус Будинку Гоголя непридатним для проживання. Про це повідомили в департаменті інформації Одеської міськради.

30 липня рішенням виконкому Одеської міськради було створено комісію з обстеження стану житлового будинку, розташованого по вул. Гоголя, 11.

Будинок був побудований в 1846 році і належав дядькові Миколи Васильовича Гоголя. Письменник зупинявся у нього, коли жив в Одесі в 1850-1851 роках. Сьогодні житловий будинок за цією адресою складається з чотирьох корпусів. Письменник жив у фасадному г-подібному корпусі (літ. "А") - саме цю частину одесити називають Будинком Гоголя.

"Не дивлячись на те, що аварійний стан Будинку Гоголя очевидно, для виконання законодавчої процедури і продовження нашої роботи необхідно отримати експертний висновок. Це - основа для виділення коштів на консервацію Будинку Гоголя, щоб врятувати його від процесів подальшого руйнування", - зазначив мер Одеси Геннадій Труханов.

17 серпня на позачерговому засіданні виконавчого комітету Одеської міськради були представлені результати роботи комісії:

"Протягом останніх років житлові приміщення г-подібного фасадного корпусу не експлуатувалися. Цей корпус відключений від інженерних мереж і не обслуговується. Елементи декоративного оздоблення фасадів значно пошкоджені, деформовані або втрачені. Карнизи мають окремі ділянки обвалення архітектурного декору. Найбільше пошкоджень декору зафіксовано на зовнішніх стінах п'ятигранного еркеру в центральній частині головного фасаду. Ліпний декор наличників, підвіконних фільонок, міжповерхових тяг також має зруйновані ділянки. У правій частині будівлі провалена покрівля. Через відсутність покрівлі та надмірної вологості сталося обвалення горищного перекриття і перекриття між першим і другим поверхами. В результаті обвалення даху і покрівлі внутрішні приміщення в правій частині будівлі є незахищеними від атмосферних впливів".

В результаті рішенням виконкому Одеської міськради фасадний г-подібний корпус (літ. А) житлового будинку по вул. Гоголя, 11 визнаний непридатним для проживання і таким, що не відповідає технічним і санітарним вимогам.

Найближчим часом почнеться розробка проекту консервації об'єкта на осінньо-зимовий період.

Паралельно з цим буде розроблений проект реставрації Будинку Гоголя і визначені джерела фінансування робіт.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися