Внаслідок ракетного удару постраждав один із найбільших соборів в Одесі: рятувальники врятувати деякі ікони

Значно пошкоджено внутрішнє оздоблення та ікони, повністю знищені службові приміщення нижньої частини собору

Черговий підступний ракетний удар окупантів по Одесі пошкодив історичний центр міста, який, до речі, знаходиться під охороною ЮНЕСКО. Постраждали житлові будинки, а також знамениті одеські дворики. Крім того, ракети влучили у Спасо-Преображенський кафедральний собор. Пряме влучання російської ракети прийшлося у центральний вівтар собору. Внаслідок удару частково зруйновано будівлю храму, перекриття трьох нижніх поверхів, значно пошкоджено внутрішнє оздоблення та ікони. Втім, на щастя, рятувальники з-під завалів дістали Касперовську ікону Божої Матері, яка вважається покровителькою Одеси.

В ПЦУ відреагували на знищення Росією Спасо-Преображенського собору в Одесі. Секретар Одеської єпархії ПЦУ отець Теодор Оробця заявив, що відтепер для всіх священиків УПЦ МП є вагома причина розірвати єднання з московською церквою.

“Або приєднуйтесь до справжньої Української Православної Церкви, або їдьте разом зі своїми “владиками Аркадіями” до кіріла на совєщаніє, зі своїми “Новіковими і Дмітрієвими” і служіть на московських воробьйових горах, і не кличте сюди більше проклятий русскій мір”, – додав він.

Крім того, отець Теодор підкреслив, щоукраїнці знову відбудують собор та наповнять його “справжнім духом Українського Православ’я в якому Живий Бог діє Духом Святим Своїм!”

.


Що відомо про Свято-Преображенський собор 

Спасо-Преображенський кафедральний собор в Одесі — найбільший православний храм Одеси. Він був закладений 1794 року, а освячений 1808 року. Був одним з найбільших соборів Російської імперії на початку ХХ століття, вміщаючи до 12 000 осіб.

1936 року собор був зруйнований радянською владою. Як пише Вікіпедія, спочатку храм був розграбований (собор був фанерований, а підлоги викладені плитами мармуру і граніту), а потім розібраний по камінчику. Після цього більшовицька влада міста вирішила влаштувати на місці собору розважальне місце, а на місці головного вівтаря планувалося розмістити туалет. І лише заступництво академіка Володимира Петровича Філатова врятувало святе місце від осквернення.

Нагадаємо, що російські окупанти завдали комбінованого ракетного удару по Одесі сьогодні вночі, 23 липня. Станом на дев’яту годину ранку унаслідок атаки є загиблі, поранень зазнали 19 людей.  За інформацією Одеської обласної військової адміністрації зруйновані 6 житлових, в тому числі багатоквартирні будинки. Пошкоджені дві памʼятки архітектури, а також храм. Понівечені десятки автівок. В багатьох будівлях вибиті вікна, пошкоджені дахи та фасади.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися