Російські обстріли портів Одеси й Дунаю спричинили підвищення цін на пшеницю

Світові ринки стурбовані погіршенням ситуації з постачанням зерна

Світові ринки стурбовані погіршенням ситуації з постачанням зерна після того, як минулого тижня росія вийшла з Зернової угоди та почала щодня прицільно атакувати українську портову інфраструктуру. Ціни на пшеницю підскочили на міжнародних ринках після удару російського безпілотника по українському порту на річці Дунай та обстрілу одеського морського порту.

Зранку в понеділок ціна пшениці з постачанням у вересні на біржі Чикаго була майже на 6% вищою, ніж при попередньому закритті.

В ООН оголосили, що через припинення Чорноморської зернової ініціативи найбільш вразливі верстви населення постраждають через підвищення цін на харчові продукти.

Про це генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш сказав на відкритті Саміту продовольчих систем ООН у Римі.

“Ми вже бачимо негативний вплив на світові ціни на пшеницю та кукурудзу, який шкодить усім, але це особливо руйнівно для вразливих країн, які намагаються прогодувати своє населення. Зі зростанням цін на продовольство надія країн, що розвиваються – зникає”, – заявив генсек ООН.

Раніше “Коментарі” писали, що у Рені під час обстрілу російськими окупантами портової інфраструктури, перебували румунські судна. За даними видання, румунські моряки бачили і чули вибухи в Ренійському порту на власні очі. На щастя, ніхто х членів екіпажу не постраждав, судна також залишилися неушкодженими, але після ударів вони швидко залишили порт і дісталися правого берега, де починається територія Румунії.

“Коментарі” писали, що 24 липня російські авіаудари поранили семеро людей і вразили інфраструктуру вздовж Дунаю, який є життєво важливим альтернативним маршрутом для українського зерна після припинення минулого тижня річної угоди, яка дозволяє безпечний експорт через Чорне море. Київ заявив, що атака була розширенням повітряної кампанії, яку Росія розпочала минулого тижня після виходу з угоди щодо зерна.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися